Derfor bør du skrive testament

Har du fått barn, skilt deg, giftet deg på nytt, fått et nytt barnekull, mistet noen eller har du ingen arvinger? En ny livssituasjon øker viktigheten av å skrive testament.

Har du ikke skrevet et testament, bestemmer arveloven hva som skal skje med dine materielle eiendeler den dagen du dør. Men det er ikke alltid loven vil fordele dette slik du ønsker det, eller slik du mener det er mest rettferdig den dagen du dør. Derfor det viktig å skrive ned hva du ønsker skal skje med dine eiendeler, slik at man unngår konflikt i etterkant. Gjennom et testament er det du selv som bestemmer hvem som skal overta dine verdier – både de finansielle og de personlige.

Advokat Jacob Winderen Lindegaard. Foto: Sturlasson
Advokat Jacob Winderen Lindegaard. Foto: Sturlasson

La din siste vilje bli hørt

Jacob Winderen Lindegaard er advokat hos Brækhus Advokatfirma. Han har bred erfaring innen arv og generasjonsskifte, og møter ofte problemstillinger rundt dette temaet

– Tanken på det å opprette et testament kan virke som et stort skritt for mange. Følelsen av å på en måte skulle «oppsummere sitt eget liv» i form av noen ord på et papir, kan føles litt fremmed. Men det burde egentlig være en helt naturlig ting å gjøre for oss alle, ifølge advokaten.

– Ved å opprette et testament, gir du faktisk deg selv muligheten til å la dine arvinger høre din vilje en siste gang. Samtidig gjør du det kanskje også lettere for dem å bearbeide sorgen, forklarer Lindegaard.

Oppnå ryddige forhold

Motivasjonen for å opprette et testament er ulik fra person til person. Ofte handler det om å vise hvordan du ønsker å fordele verdiene blant dine etterlatte og eventuelt andre.

– Noen ønsker å forhindre uenigheter blant sine arvinger, andre er opptatt av å etterlate et varig avtrykk. Felles for alle er ønsket om å etterlate seg ryddige forhold. Et testament fungerer som en forsikring uansett motiv, sier Lindegaard.

Gi en testamentarisk gave

Når arvingene dine er sikret i testamentet, så er det mulig å testamentere deler av arven til en organisasjon eller en sak hjertet ditt banker litt ekstra for.

– Både små og store gaver utgjør en viktig forskjell i disse organisasjonenes arbeid, ifølge Lindegaard. Dette vet han av erfaring, da han selv bistår flere organisasjoner i forbindelse med testamentariske gaver.