Arven etter Aud ga skolegang til nesten 2000 jenter

Aud fra Kongsberg var lærer i hele sitt yrkesaktive liv.  Hun hadde alltid et stort og brennende engasjement for jenters utdanning – og etter hennes død lever dette engasjementet videre.

Aud fikk aldri egne barn, men var kjent for å være utrolig glad i og omsorgsfull overfor barn. Selv følte hun seg heldig som hadde fått muligheten til å ta høyere utdanning, og var derfor gjennom hele livet en pådriver for at spesielt jenter skulle få tilgang til universitetsutdanning.

Skolegang som testamentarisk gave

Aud etterlot seg et testamente hvor Strømmestiftelsen var tilgodesett med et betydelig beløp. I testamentet gikk det tydelig frem at Aud ønsket at pengene skulle benyttes til å bidra til å gi skolegang til jenter.

–  Vi er takknemlige og stolte for at hele 1919 jenter i Vest-Afrika har fått utdanning gjennom våre hurtigskoler – Speed School – takket være arven etter Aud, forteller Turid Skjævestad hos Strømmestiftelsen.

Hva er Speed School?

Speed School er en intensiv utdanning Strømmestiftelsen tilbyr barn og ungdom som har gått glipp av skolegang i Vest-Afrika. Målet er å hjelpe dem tilbake til skolebenken eller gi dem en yrkesutdanning. Slik kan de unngå å ende opp i barneekteskap eller barnearbeid.

– Det er utrolig fint å tenke på at Auds varme lærerhjerte gir en ny sjanse til skolegang for disse jentene, avslutter Skjævestad.  

Takknemlige skolebarn

Azahara og Assiata er to jenter fra Mali som er så heldige å få muligheten til å gå på Speed School.

– Det betyr så mye for meg å få mulighet til å gå på Speed School, og mamma er så glad for at jeg skal få en bedre mulighet enn hva hun hadde – hun ble giftet bort og ble mor og husmor da hun var på min alder, forklarer Azahara.

– Utdanning er veien til en annen fremtid. Denne skolen hjelper meg å gjøre meg sterkere. Jeg vil lære, gå på skole og ta utdanning. Drømmen min er å bli lege, sier Assiata håpefullt.

Assiata fra Speed School i Mali
Bilde av Kjersti Kjersti Grandum og Amalie Øverby Håkedal i kirkerommet i Sortland Kirke der de underholder barna.

Til glede for barna

Kirketjeneren Kjersti Grandum, i Sortland Kirke, tok ansvar for at barna i søndagsskolen skulle få et aktivitetsrom.

Portrettbilde av Leila Andersen som har fått hjelp til å meste livet med nedsatt syn gjennom Blindeforbundet.

Leila sin historie

Ikke lenge etter at hun fikk datteren sin opplevde Leila Andersen å få sterkt nedsatt syn. Nå har hun satt seg på skolebenken igjen.

Norges Blindeforbund logo
Lotta Hellström som demonstrerer sammen med flere aktivister mot kullgruver.

Lotta sitt ønske for framtiden

Naturen har alltid vært en del av livet til Lotta Hellström. Nå gir hun deler av arven sin til en organisasjon som kan ta vare på naturen.