Kenneths historie

Kenneth Brattsti, deltaker i Frelsesarmees Pedalkraft. Han har på seg sort sykkeluniform og hjelm.

Kenneth slet i ungdomsårene med rus, noe som ga psykiske utfordringer i voksenlivet. Gjennom Frelsesarmeens tiltak Pedalkraft fikk han livet tilbake.

«Jeg føler meg som en del av noe, og får dele en lidenskap med andre.»
Kenneth Brattsti, deltager i Pedalkraft

En av dem som har kjent litt på «svingdøra» er Kenneth Brattsti (37). I ungdomsårene slet han med rusproblemer, noe som eskalerte og ga tunge psykiske utfordringer i voksen alder. I 2018 flyttet bodøværingen til Kristiansand for å få behandling og hjelp.

– Jeg begynte aktivt med landeveissykling under behandlingen. Det forandret mye. Samtaleterapi og psykologer fungerte ikke for meg, men i løpet av en time på sykkelen kunne jeg jobbe med alle problemene i hodet, og legge dem bort etterpå, forteller han.

Sykling for livet

Som en videreføring av behandlingen ble Kenneth med i Pedalkraft, en nasjonal sykkelklubb som fokuserer på sosial utvikling framfor sportslige resultater. Tiltaket er i regi av Frelsesarmeens rusomsorg, og hovedmålgruppa er kvinner og menn som kjemper, eller har måttet kjempe, mot rus, bostedsløshet, psykiske lidelser, sosial isolasjon, eller andre utfordringer.

Deltagerne skal ikke sykle for å komme fortest mulig frem, eller for å sykle lengst mulig – syklingen er først og fremst et verktøy for å erobre nye hverdager og skape muligheter for fellesskap.

I fjor sommer syklet Kenneth den lange strekningen fra Nordkapp til Lindesnes sammen med teamet sitt. Livet på sykkel har vært livsviktig:

– Det siste året har Frelsesarmeens Pedalkraft betydd alt. Det gir håp, jeg føler meg som en del av noe, og får dele en lidenskap med andre. Da tilbudet kom om å bli med på Nordkapp–Lindesnes-turen, brøt jeg sammen i gledestårer. Det er ikke så ofte det skjer, smiler 37-åringen.

Kenneth forventet fysiske og psykiske utfordringer under rittet. Likevel var han klar for å sette ettervern på dagsordenen.


– Det blir som eksponeringsterapi for meg, mener han.

Kenneth anser seg som heldig på tross av utfordringene han har møtt i livet, og peker på hvordan han bygget sitt eget ettervern i form av deltakelse i flere idrettsaktiviteter deriblant Pedalkraft.

Kenneth Brattsti sammen med resten av teamet i Pedalkraft.
Kenneth Brattsti sammen med resten av teamet i Pedalkraft.

En arv med mening

Mennesker med rusutfordringer må ofte brenne alle broer til sine gamle miljøer, og dermed kan de stå alene etter endt rusbehandling – attpåtil med dårlig økonomi. Da kan dagene bli fryktelig lange, og i en krise vil man ha behov for oppfølging og noen å snakke med og en meningsfylt fritid.

Takket være penger innsamlet fra arv kan sykkelklubben Pedalkraft og mange andre etterverntiltak gjennomføres av Frelsesarmeen. Og dette er tiltak som har store ringvirkninger. Det vil koste samfunnet langt mindre å støtte opp om slike aktivitetstiltak, enn at brukerne utsettes for den berømte «svingdørseffekten», hvor man går ut og inn av rusbehandling grunnet manglende oppfølging og ettervernstilbud i det offentlige.

En arvegave til Frelsesarmeen bidrar til at flere som Kenneth får en ny start, et godt fellesskap og et livsviktig ettervernstilbud.

Les også:

Derfor ønsker Tone å la sitt hjerte banke videre for sårbare barn

Beslutningen om å føre Norsk Fosterhjemsforening opp i testamentet sitt var alt annet enn tilfeldig.

06. september 2021

Runar valgte å testamentere bort deler av «barnas arv»

Forskeren Runar Døving har satt av et sekssifret beløp til veldedige organisasjoner.

17. november 2021

Anette testamenterer til hjertesaken

– Jeg skriver testament hvor jeg etterlater arven til venner og til min hjertesak; dyrevern, forteller hun.

09. mars 2021