Mestring og fellesskap på Hjørgunn Gård

Hjørgunn gård - et ledende rehabiliteringssenter i Østfold.

Med hester, ponnier, sauer, høner og kaniner skaper Hjørgunn gård en flott atmosfære for rehabilitering og mestring. Testamentariske gaver har bidratt til utviklingen av gården.

Hjørgunn gård ble grunnlagt i 1981 takket være en betydningsfull donasjon fra Hjørdis og Gunnar Nilsen, kjent som Stabbur-Nilsen, til Sanitetskvinnene i Østfold og har utviklet seg til å bli et ledende rehabiliteringssenter i regionen.

Rehabiliteringssenter med dyreterapi

Opprinnelig etablert som et tilbud for barn og unge med cerebral parese, tilbyr gården nå omfattende rehabiliteringsprogrammer for en mangfoldig gruppe deltakere med ulike fysiske og psykiske utfordringer. Det verdifulle engasjementet fra frivillige, som bidrar med alt fra dyreomsorg til matlaging og gårdsarbeid, er avgjørende for å opprettholde driften av dette viktige senteret.

Gjennom integrasjonen av dyreassistert terapi, blant annet ridefysioterapi, og samarbeid med lokale myndigheter, gir Hjørgunn gård en unik arena for mestring og rehabilitering. Dette inkluderer en rekke terapeutiske aktiviteter som adresserer et bredt spekter av behov, fra muskelsykdommer og Parkinsons sykdom til PTSD, MS, ADHD, angst og depresjon.

Kvinne leier hest med et barn på gjennom dyreassistert terapi
Alle foto: Martin Fluske

Samarbeid med Kriminalomsorgen

I tillegg fungerer gården som et reintegrerings- og arbeidssenter i samarbeid med kriminalomsorgen, og gir mulighet for opplæring og arbeid til mellom 30 og 40 personer under soning. Dette bidrar til å fremme mestring og sosial rehabilitering, og åpner dører for en positiv fremtid etter soningstidens slutt.

– Når det gamle nettverket ditt har gitt deg opp. Det nye nettverket ditt ruser seg. Hvor skal du da gjøre av deg når du forsøker å stable ting på plass? Det er ikke så lett å finne fotfeste, men her blir man møtt med likeverd og kan oppleve mestring, sier en deltager.

Betydningen av testamentariske gaver

Her har vi sett viktigheten av testamentariske gaver som en kilde til langsiktig støtte for ideelle organisasjoner som Sanitetskvinnene i Østfold. Slike bidrag bidrar til å sikre kontinuiteten og kvaliteten på tjenestene som tilbys, og gir håp for kommende generasjoner av deltakere og brukere.

Støtt Sanitetskvinnene i deres arbeid

For de som ønsker å støtte Sanitetskvinnene i deres arbeid med å fremme trygge lokalsamfunn og kvinnehelse, er testamentariske gaver en meningsfull måte å etterlate seg en arv som vil vare i mange år fremover. Det kan du få mer informasjon om her.

Les også:

Katten Kiwi sammen med kattunene sine Troika og Chilli.

En ny sjanse i livet

Det finnes tusenvis av hjemløse dyr i Norge. Heldigvis får mange av dem hjelp av Dyrebeskyttelsen Norge.

Dyrebeskyttelsen Norge logo

En testamentarisk gave gir håp for fremtiden

Testamentariske gaver til Parkinsonforbundet gir håp for fremtiden, men det er fortsatt en lang vei å gå. Les mer om det generøse bidraget til Sven Erik, og hva gaven hans vil gå til.

Norges Parkinsonforbund logo