Norsk arv skaper muligheter for barn og unge i Tanzania

Neema syr i sin sybutikk

Testamentariske gaver fra givere i Norge spiller en avgjørende rolle i å styrke rettighetene til sårbare barn og unge. Historien til Neema fra Tanzania illustrerer den transformative kraften av slike gaver.

– Jeg ble så glad da jeg fikk høre om dette prosjektet og skjønte med en gang at dette kom til å endre livet mitt, sier Neema. Hun deler sin historie og takknemlighet for den støtten hun har mottatt, som har vært muliggjort av testamentariske gaver fra norske givere.

To søstre som må klare seg på egenhånd

Da Neema var en liten jente døde begge hennes foreldre, og hun og hennes søster ble alene. Hennes eldre søster fikk ansvar for å ta vare på henne og gjorde alt hva hun kunne for å se til at Neema kunne fortsette å gå på skole, men den økonomiske situasjonen var fortsatt vanskelig. Selv hvor hardt hun arbeidet, strakk ikke pengene langt nok til et måltid om dagen. Etter hvert måtte Neema avslutte skolegangen og begynne å jobbe selv med å selge jordnøtter for å forsørge seg selv og søsteren.

En ny begynnelse

Imidlertid skulle Neemas liv ta en ny vending. Gjennom Plans program A Working Future fikk hun en ny sjanse til å bygge en bedre fremtid. Dette programmet er rettet mot å gi ungdom muligheten til å skaffe seg yrkeskompetanse og en stabil inntekt. Det er spesielt rettet mot de mange unge som Neema som mangler både jobbmuligheter og et sosialt og økonomisk sikkerhetsnett.

Neema klipper i stoff i sin sybutikk

Kollektiv innsats gir felles nytte

Neema ble medlem av en spare- og lånegruppe etablert av Plan, der ungdom mellom 15 og 24 år får opplæring i økonomi og entreprenørskap. Disse gruppene fungerer som et fellesskap der medlemmene støtter hverandre og investerer i fremtiden.

Det beste med å være en del av gruppen er at du drar nytte av både egen og felles innsats, sier Neema.

Den første avkastningen Neema fikk fra sine investeringer brukte hun til å kjøpe nødvendigheter, som senger og klær, til seg selv og søsteren. Dette markerte starten på en ny periode av økonomisk stabilitet og håp for Neema, som nå kunne drømme stort og realisere sine ambisjoner.

Realiseringen av en drøm

Gjennom A Working Future-programmet har Plan samarbeidet med utdanningsinstitusjoner og bedrifter for å skape trygge arbeidsplasser og utdanningsmuligheter for unge mennesker som Neema. Den dagen hun fikk beskjed om at hun hadde blitt akseptert på en skredderutdanning gjennom programmet, følte hun at en drøm hadde blitt til virkelighet.

– Helt fra begynnelsen, da foreldrene mine døde, tenkte jeg at livet ville bli tøft, og jeg lurte alltid på hvordan jeg skulle overleve. Jeg var veldig redd og usikker på fremtiden. Dette prosjektet har gitt meg så mye mer håp enn jeg kunne forestille meg, sier Neema og smiler varmt.

Med støtten fra programmet og hennes egen innsats har Neema nå etablert seg som skredder og bidrar til å forsørge ikke bare seg selv, men også søsterens familie. Hun ser frem til å bruke sine ferdigheter til å starte sin egen virksomhet og bidra til samfunnet på enda større måter.

Neema deler varmt sine refleksjoner om hvordan dette programmet har gitt henne håp og styrke, noe hun tidligere ikke hadde trodd var mulig etter å ha opplevd så mye usikkerhet og frykt.

–  Etter å ha fullført studiene er jeg mye tryggere på ferdighetene mine, forteller Neema. Jeg vil bruke det jeg har lært til å starte min egen bedrift og åpne eget verksted for skreddersøm.

Neema står foran sin sybutikk

Gjør din arv til andres muligheter!

Historien om Neema er et levende bevis på hvordan testamentariske gaver til Plan kan transformere livene til sårbare barn og unge. Gjennom A Working Future-programmet har disse gavene gitt unge kvinner som Neema en vei ut av fattigdom og mot en mer stabil og lovende fremtid. Ved å vurdere å gi en testamentarisk gave til Plan, kan enkeltmennesker bidra til å skape nye muligheter for barn og unge over hele verden.

Fakta om A Working Future i Tanzania:

  • Hovedsakelig fokusert på sårbare ungdommer i alderen 15 til 24 år.
  • 60 % av deltakerne i programmet er unge kvinner.
  • Programmet prioriterer ungdom med nedsatt funksjonsevne.
  • Det er etablert 57 spare- og lånegrupper gjennom prosjektet.
  • Nesten alle deltakerne har nå sikret seg fast arbeid og tilegnet seg nye ferdigheter innen yrkesfag, jordbruk eller entreprenørskap.
  • 95 % av deltakerne rapporterer om økte inntekter gjennom deltakelse i spare- og lånegruppene.