Startet Norges første gratis dyreklinikk ved hjelp av testamentariske gaver

En katt på Lisa-klinikken - en gratis dyreklinikk i Oslo drevet av Dyrebeskyttelsen.

I juni i år åpnet Lisaklinikken på Grünerløkka i Oslo. Klinikken drives av Dyrebeskyttelsen Norge, og er for dyr med eiere som av ulike grunner ikke kan betale for veterinærbehandling.

Dyrebeskyttelsen Norge beskriver Lisaklinikken som et slags Frelsesarmeen eller Blå Kors for dyr. Her jobber et team av mennesker med stort engasjement for de dyrene som faller utenfor det kommersielle veterinærtilbudet som allerede finnes i Oslo.

Vondt å ikke kunne hjelpe

Caroline Holtet jobber som veterinær og leder for Lisaklinikken. Som veterinær på tidligere arbeidssteder opplevde hun mange ganger å ta imot eiere med dyr som var syke, men som på grunn av dårlig økonomi ikke kunne betale for behandling av dyrene sine.

– Det er vondt og fortvilende å ikke kunne behandle et sykt dyr på grunn av dyreeiers dårlige økonomi. Disse negative erfaringene bidro til at ideen om å starte opp en gratis dyreklinikk dukket opp, forklarer Holtet.

Ikke uansvarlige dyreeiere

Det er dyreeier som er ansvarlig for veterinærutgifter, men det er ikke alt i livet som kan planlegges. Man kan blir ufør etter en ulykke, bli langvarig syk, miste kontakt med familien eller miste jobben. Det er med andre ord mye som kan skje i en katteeiers liv i løpet av de 20 årene en katt kan leve.

– De fleste økonomisk vanskeligstilte og rusavhengige er gode dyreeiere. For noen er dyret den eneste familien de har, og jeg opplever at de fleste setter dyret foran alt når det gjelder stell og kjærlighet. Men når det gjelder veterinærutgifter er det mange som ikke har økonomi til å følge opp, og det er her Lisaklinikken kan spille en viktig rolle, ifølge Caroline.

Arven etter Lisa Kristoffersen

Lisaklinikken er oppkalt etter Norges første kvinnelige dyreverner, Lisa Kristoffersen. Hun brant for dyrenes velferd gjennom hele livet, og i 1907 var hun med å stifte «Dyrevernslaget», for å sikre at arbeidet med dyrenes velferd skulle fortsette etter hennes død. I 1989 ble foreningen omgjort til Stiftelsen Lisa Kristoffersens Minde, som forvaltes av Dyrebeskyttelsen Norge.

Flere som lar hjertene banke videre for dyrene

Det var i fjor at Dyrebeskyttelsen Norge vedtok at organisasjonen skulle bruke penger de har mottatt i form av donasjoner og gaver til å starte opp og drifte Lisaklinikken. En del av disse pengene er også gitt i form av testamentariske gaver, noe Caroline Holtet setter ekstra høyt.

– Klinikken vår er oppkalt etter Lisa, siden hennes ønske var å sikre dyrenes velferd også etter sin død. Det er fint å se at arven etter henne nå gir gratis behandling og omsorg til dyr som virkelig trenger det, avslutter den engasjerte veterinæren og klinikklederen.

Les mer om testamentariske gaver her:

Hjertelig takk

Hjertelig takk for at du inkluderer din hjertesak i ditt testament!

I anledning Den internasjonale testamentdagen 13. september ønsker vi å takke alle dem som gir en testamentarisk gave til sin hjertesak.

02. september 2022
Slik kan engasjementet ditt leve videre etter at du har gått bort

Slik kan engasjementet ditt leve videre etter at du har gått bort

Banker hjertet ditt litt ekstra for en organisasjon? Ved å inkludere en gave til en organisasjon i testamentet ditt, kan du utgjøre en forskjell også etter at du har gått bort.

24. februar 2023