Vil gi sin arv til de som trenger den

Marna Olin Helland smilende

Gjennom å skrive sitt testament sikrer Marna at hennes arv går både til Frelsesarmeen og til hennes gode venner. Les her om hennes historie og viktigheten av et klart og tydelig testament.

For fem år siden utarbeidet Marna Olin Helland (62) fra Bergen sitt testament. Hun forstod betydningen av et klart testament etter hennes far gikk bort, så den dagen hun forlater denne verden, vil halvparten av hennes arv gå til Frelsesarmeen, mens den andre halvparten til tre nære venninner.

Marna Olin Hellan sitter på balkongen å ser utover naturen

Det var ikke tilfeldig at Marna valgte å testamentere halve arven til Frelsesarmeen.

– Frelsesarmeen utfører en uvurderlig tjeneste for mange mennesker, og har en dyp personlig betydning for meg.

Den andre halvparten av arven går til tre nære venninner. Marna, som selv er funksjonshemmet og mottar uføretrygd, ønsker å hjelpe de som befinner seg i en lignende økonomisk situasjon.

– Dette er mennesker som virkelig kan dra nytte av en arv. Det viktigste for meg er at pengene går til de som virkelig trenger det.

Frelsesarmeen bidrar med juridisk hjelp

For å sikre en korrekt fordeling av arven, benyttet Marna seg av Frelsesarmeens tilbud om gratis og uforpliktende juridisk rådgivning. Hun fikk gjort en verdivurdering av boligen sin og laget en oversikt over verdiene i det hun eier.

– Jeg fikk uvurderlig veiledning og hjelp til å utforme testamentet av en erfaren profesjonell. Det var en betryggende og enkel prosess, fremhever hun.

Viktigheten av et klart testament

Mange har tanker om hvordan deres arv skal fordeles, men få tar konkrete steg for å sikre dette. Ifølge en nylig undersøkelse gjennomført av Norstat i 2021, vurderte omtrent én av tre personer over 45 år å skrive testament, mens kun 16 prosent faktisk gjorde det.

Advokat Aisah stående med kaffekopp i hånden på sine kontorer
Aishah Ahmed er advokat i Frelsesarmeens seksjon for arv

– Den største fordelen med et testament er at du selv kan bestemme hvordan din arv skal fordeles. Uten et testament har du ingen kontroll over hva som skjer med arven din, påpeker advokat Aishah Ahmed i Frelsesarmeen.

Et testament kan også bidra til å unngå konflikter i familien. Ved å være åpen om fordelingen av arven, kan familiemedlemmer og arvinger være forberedt.

– Jo mer detaljert og spesifikk ordlyden i testamentet er, jo mindre rom er det for tolkning og misforståelser. Dette gjør det lettere å realisere dine ønsker, forklarer Aishah Ahmed.

Dette skjer når du testamenterer til Frelsesarmeen

Når Frelsesarmeen mottar testamentariske gaver, brukes pengene nøyaktig slik giveren ønsker det. Alle midler går uavkortet til deres humanitære arbeid. Frelsesarmeen tilbyr en rekke tjenester for de som trenger det mest, inkludert praktisk og økonomisk støtte til ulike grupper som eldre, familier med lav inntekt, rusavhengige, barn, unge, ensomme og personer med psykiske helseproblemer. Aishah Ahmed forteller at Frelsesarmeen mottar testamentariske gaver i alle størrelser på skalaen – fra mindre beløp til hele eiendommer. Alle gaver verdsettes høyt.

Tryggheten i et testament

Marna forteller at det å ha et testament har gitt henne en følelse av klarhet og trygghet.

– Det føles godt å vite at alt er ordnet, slik at det ikke blir noen uklarheter eller konflikter senere, forklarer hun. Jeg liker å vite at ting er i orden hvis noe skulle skje. Man vet jo aldri.

Hun mener at mange opplever det å skrive et testament som skremmende, men understreker at det egentlig bare handler om å ha en plan.

– Min mor skrev også et testament, slik hennes mor gjorde før henne. Så man kan kanskje si at vi har en tradisjon for å planlegge hva som skal skje med våre eiendeler etter vår bortgang, sier hun.

Les flere historier

Én leilighet i Oslo ga liv til fire barnebyer i Malawi

Hun forestilte seg smilene og gledeshoppene hos barna som nå får muligheten til å vokse opp i omsorgen fra en familie.

SOS-Barnebyer logo

En testamentarisk gave gir håp for fremtiden

Testamentariske gaver til Parkinsonforbundet gir håp for fremtiden, men det er fortsatt en lang vei å gå. Les mer om det generøse bidraget til Sven Erik, og hva gaven hans vil gå til.

Norges Parkinsonforbund logo
Portrettbilde av lille Amalie på to år.

Arven etter Amalie

Frykten for å miste et barn er noe alle foreldre kjenner på. Noen få foreldre opplever det også som en realitet. Les Øystein og Kristine sin historie.

Landsforeningen for uventet barnedød logo