Ønskene du bør snakke om i julen

Lover og regler (4)Testament (8)

Familiehøytider som julen er en god anledning til å snakke med dine nærmeste. Også om dine ønsker rundt fordeling av arv.

Nordmenn flest snakker lite om arv og testament. Kanskje fordi vi synes det er litt sårt å snakke om døden og om hva som skal skje når vi selv har gått bort. Men vi kan med fordel både snakke om arv og skrive testament, ifølge advokat Jacob Winderen Lindegaard som er ekspert på arv og testament.

– Ved å ta en prat med dine nærmeste kan du bidra til å sikre at et testament ikke bare blir i henhold til dine ønsker – men også i henhold til andres ønsker, forklarer advokaten.

Advokat Jacob Winderen Lindegaard. Foto: Sturlasson
Advokat Jacob Winderen Lindegaard. Foto: Sturlasson

Arveloven fordeler ikke nødvendigvis som du vil

Her til lands er vi så heldige å ha en sterk lov som ivaretar arvingene.

Har du ikke skrevet et testament, bestemmer arveloven hva som skal skje med dine materielle eiendeler den dagen du dør. Men det er ikke alltid loven vil fordele dette slik du ønsker det, eller slik du mener det er mest rettferdig den dagen du dør.

Den erfarne advokaten har sett eksempler på at etterlatte ikke har mottatt det de tidligere har blitt lovet av avdøde.

– Man har kanskje hatt en nær relasjon til et familiemedlem og ønsker at personen skal få en spesiell gjenstand. Men fordi man ikke har skrevet testament, kan andre ha krav på gjenstanden. Det kan skape stor skuffelse og sorg hos den etterlatte. Det er vanskelig hvis man har blitt lovet noe av den avdøde, men ikke blir trodd fordi det ikke finnes noe testament, sier Lindegaard.

Hvilke konsekvenser får ditt uskrevne testament?

Velger du bort muligheten til å skrive testament, velger du samtidig bort muligheten til å påvirke. En mulig konsekvens av å ikke skrive testament er at fordelingen etter deg ikke blir som du selv ønsker. En annen mulig konsekvens er at arvelovens fordeling bidrar til å skape unødvendig konflikt blant dine etterlatte.

– Skriv et testament som klart og tydelig forteller hvordan du vil at dine eiendeler skal fordeles etter deg. På den måten unngås konflikt og sikrer at de siste ønsker blir oppfylt, ifølge advokat Lindegaard.

Ønsker du å gi en testamentarisk gave?

Når arvingene dine er sikret i testamentet er det mulig å testamentere deler av arven til en organisasjon eller en sak hjertet ditt banker litt ekstra for.

– Både små og store gaver utgjør en viktig forskjell i organisasjonenes arbeid, ifølge Lindegaard. Dette vet han av erfaring, da han selv bistår flere organisasjoner i forbindelse med testamentariske gaver.

Les også

Tre ting å tenke på når du vil testamentere til din hjertesak

Slik kan du starte samtalen