Derfor ønsker Tone å la sitt hjerte banke videre for sårbare barn

Testamentariske gaver (7)

Tone Granaas er alenemor for sønnen Theodor (17) og fosterdatteren Elizabeth (18). I etterkant av at Tone ble fostermor, ble hun ansatt som generalsekretær i Norsk Fosterhjemsforening. Beslutningen om å føre nevnte forening opp i testamentet sitt, var derfor alt annet enn tilfeldig.

75 % av barna som barnevernet plasserer utenfor hjemmet bor i fosterhjem. Disse barna trenger økt sikkerhet. Foreningen er en interesse- og brukerorganisasjon. De skaper et fellesskap for barn og voksne i fosterhjemmene, arrangerer kurs, sprer kunnskap og påvirker myndighetene for å sikre rettssikkerheten til familiene.

Fikk hjelp selv

Tone oppsøkte foreningen for første gang da hun for noen år tilbake begynte å undersøke om hun, som alenemor, hadde ressurser og det som var nødvendig for å kunne bli fostermor. Gjennom gode samtaler, råd og et miljø med kunnskap fra erfarne fosterforeldre og kurs, fikk hun hjelp til å matche sine og barnas behov.

– Med hjelpen man får i foreningen føler man seg tryggere for å få til en god match, forklarer Granaas.

Bør bistå når vi kan

– ­Fosterhjemmene trenger en egen forening som kan gi hjelp, rådgivning, kurs og et fellesskap for både barna og de voksne. Foreningen trenger økonomisk støtte til å kunne gjennomføre sitt viktige arbeid til det beste for de mest sårbare barna som ikke kan bo sammen med sine foreldre. Vi som er privilegerte bør bistå frivilligheten når vi kan, sier Tone.

Stolt av mamma

– Jeg er stolt av mamma som tilgodeser en god sak i testamentet sitt. Forhåpentligvis skal mamma leve lenge, og jeg er sikkert godt voksen når jeg får arven. Da har jeg nok en jobb selv og har antakelig ikke så mye bruk for pengene. Å engasjere seg i noe man bryr seg om, er veldig positivt, sier Theodor som kan tenke seg å gjøre som sin mor.

Neste generasjons fosterbarn

Som fosterbarn selv, synes Elizabeth at det er flott at Tone tenker på neste generasjon fosterbarn. Hun har hatt rettslære på skolen og vet at alt må være juridisk korrekt.

– Arv kan skape konflikt i familien, og familier kan splittes på grunn av arv. Jeg har hørt om situasjoner hvor personen som har gått bort ikke har satt opp et lovlig testament, og at pengene ikke har gått dit det var tenkt. Noen har for eksempel glemt at et testament skal ha vitner. Det er også viktig at Tone skriver hvor mye som skal gå til fosterhjemsforeningen, så slipper Theodor å lure på det i etterkant, sier Elizabeth.