I anledning Den internasjonale testamentdagen 13. september ønsker organisasjonene bak Det Gode Testament å takke alle dem som gir en testamentarisk gave til sin hjertesak.
Å gi en gave i arv, i sitt testament, er for mange en fin og betydningsfull måte å la engasjement leve videre etter at en selv er gått bort. Derfor blir det stadig vanligere å inkludere en gave til en eller flere organisasjoner i testamentet.
Viktig inntektskilde
Selv om stadig flere gir en testamentarisk gave, er det fortsatt mange som ikke er klar over denne muligheten. Og enda færre er klar over at slike gaver er en viktig inntektskilde for ideelle organisasjoner.
– Når man har ivaretatt familie og andre man ønsker å tilgodese, kan en liten gave til ens favorittorganisasjon utgjøre en stor forskjell for generasjoner som kommer. Uten disse sjenerøse donasjonene vil deler av organisasjonenes arbeid ikke kunne fortsette, sier prosjektleder for Det Gode Testament, Rikke Solberg.
Ønsker å forbedre verden
Det Gode Testament er et initiativ for økt bevisstgjøring om arv og testamentariske gaver til gode formål. 29 medlemmer av Fundraising Norge står bak initiativet.
– De ulike organisasjonene jobber for forskjellige saker, men felles for dem alle er at de ønsker å bidra til å forbedre verden på en eller annen måte, forklarer Solberg.
Ga omsorg til 450 barn
SOS-barnebyer er en av organisasjonene som er takknemlige for å motta testamentariske gaver – og Berit Sørhus Tveter er en av dem som har valgt å gi en slik gave til organisasjonen.
I henhold til Berits siste ønske finansierer nå hennes arv hele fire barnebyer i Malawi. Her bor det 450 barn som har mistet omsorgen fra foreldrene sine eller ikke lenger kan bo med sin biologiske familie. Takket være Berit får de vokse opp med trygge voksenpersoner rundt seg. De får skolegang, mat, helsehjelp og oppfølging i kjærlige og omsorgsfulle omgivelser.
Skolegang er en gave
Strømmestiftelsen er en annen organisasjon som er takknemlige for å motta testamentariske gaver – og Aud fra Kongsberg valgte å gi en slik til organisasjonen.
Aud var lærer i hele sitt yrkesaktive liv og hadde alltid et stort og brennende engasjement for jenters utdanning – og etter hennes død lever dette engasjementet videre. Aud etterlot seg et testament hvor Strømmestiftelsen var tilgodesett med et betydelig beløp. I testamentet gikk det tydelig frem at Aud ønsket at pengene skulle benyttes til å bidra til å gi skolegang til jenter. Og per i dag har nesten 2000 jenter i Vest-Afrika fått utdanning takket være arven etter Aud.
Ønsker å la naturen gå i arv
Greenpeace vet også å sette pris på dem som inkluderer deres sak i testamentet sitt. En av de som har gjort det er Lotta Hellström.
Hun har valgt å gi en del av arven sin til Greenpeace fordi hun tror organisasjonen forvalter den på en god måte. Og kanskje gir arven litt mer kraft og styrke til naturen. Akkurat nå har vi muligheten til å ta vare på planeten hvis vi skal redde den, mener hun.
– Hvis ikke denne muligheten blir utnyttet, og at mennesker sammen kjemper for en bedre verden, vil de som vokser opp nå aldri se verden slik den egentlig burde være. Med den kunnskapen føles det ikke gøy å være bestemor, sier Lotta.
Les flere historier om hva testamentariske gaver kan bidra med her.