Hjertelig takk for at du inkluderer din hjertesak i ditt testament!

Testamentariske gaver (17)

I anledning Den internasjonale testamentdagen 13. september ønsker organisasjonene bak Det Gode Testament å takke alle dem som gir en testamentarisk gave til sin hjertesak.

Å gi en gave i arv, i sitt testament, er for mange en fin og betydningsfull måte å la engasjement leve videre etter at en selv er gått bort. Derfor blir det stadig vanligere å inkludere en gave til en eller flere organisasjoner i testamentet. 

Viktig inntektskilde

Selv om stadig flere gir en testamentarisk gave, er det fortsatt mange som ikke er klar over denne muligheten. Og enda færre er klar over at slike gaver en er en viktig inntektskilde for ideelle organisasjoner.

– Når man har ivaretatt familie og andre man ønsker å tilgodese, kan en liten gave til ens favorittorganisasjon utgjøre en stor forskjell for generasjoner som kommer. Uten disse sjenerøse donasjonene vil deler av organisasjonenes arbeid ikke kunne fortsette, sier kommunikasjonsansvarlig for Det Gode Testament, Rikke Solberg.

Ønsker å forbedre verden

Det Gode Testament er et initiativ for økt bevisstgjøring om arv og testamentariske gaver til gode formal. 40 medlemmer av Fundraising Norge står bak initiativet.

– De ulike organisasjonene jobber for forskjellige saker, men felles for dem alle er at de ønsker å bidra til å forbedre verden på en eller annen måte, forklarer Solberg.

Stor betydning for ettertiden

Kreftforeningen er en av organisasjonene som er takknemlige for å motta testamentariske gaver.

– Gaver fra arv og testamenter er livsviktig for kreftforskningen. Bidragene er med på å redde liv i generasjonene som kommer, sier spesialrådgiver i Kreftforeningen, Tone Barth Henriksen,

Kreftforeningen får nesten ingen statsstøtte. Det er takket være de som støtter foreningen og engasjerer seg at kan vi fortsette arbeidet for alle som rammes av kreft.

– Det du etterlater deg har stor betydning for ettertiden. Det gir oss, og alle som velger å gi en del av sin arv til oss, en enorm kraft til å skape forandring og forbedring, til å redde liv – sammen, forklarer Henriksen.

Gaver gir hjelp til å endre liv

Frelsesarmeen er en annen organisasjon som har mange å takke.

– Utfordringene er store, og listen over behov er lang. Derfor er testamentariske gaver en viktig bidragsyter for Frelsesarmeen, sier seksjonsleder for arv i Frelsesarmeen, Øivind Christensen.

Frelsesarmeen driver med fattigdomsbekjempelse, rusomsorg, tjenester for barn, unge og familier. Mange av hjelpetiltakene vil ikke kunne gjennomføres uten innsamlede midler.

– Midlene vi får inn, går direkte til de som trenger hjelp. Vi gir noen en seng å sove i, mat, klær, møteplasser, medisiner og et fellesskap som gir glede og håp for en bedre fremtid. Takket være testamentariske gaver, så kan vi gi hjelp som endrer liv – vi ser at det nytter, avslutter Christensen.

Beskytter alle dem uten en egen stemme

Dyrebeskyttelsen Norge vet også å sette pris på dem som inkluderer deres sak i testamentet sitt.

– De 27 lokalavdelingene våre driftes av hundrevis av frivillige som bruker nær sagt all sin fritid på å hjelpe dyr. De utfører flere viktige samfunnsoppgaver, men hovedfokuset er praktisk hjelp til dyr i nød, sier innsamlingsansvarlig i Dyrebeskyttelsen Norge, Hanne Svenningsen.

Praktisk hjelp utløser ikke statsstøtte og Dyrebeskyttelsen Norge er derfor helt avhengig av slike gaver. Mange av dyrene organisasjonen får inn er vanskjøttet og mishandlet og behandling kan være både tidkrevende og kostbart.

– De siste fem årene har vi hjulpet nærmere 35 000 hjemløse dyr – og midlene vi har fått inn gjennom testamentariske gaver, har vært avgjørende for dette arbeidet. En testamentarisk gave bidrar til å at alle dyr blir behandlet med respekt og medfølelse og redder liv, ifølge Svenningsen.

Tre ting å tenke på når du vil testamentere til din hjertesak

Slik oppretter du et testament

Testamenterer til Alzheimerforskning

Da faren ble syk valgte Siri Nodland å både testamentere til barna og gi en gave til noe som gagner hele samfunnet.

09. juni 2021

Anette testamenterer til hjertesaken

– Jeg skriver testament hvor jeg etterlater arven til venner og til min hjertesak; dyrevern, forteller hun.

09. mars 2021

Derfor ønsker Tone å la sitt hjerte banke videre for sårbare barn

Beslutningen om å føre Norsk Fosterhjemsforening opp i testamentet sitt var alt annet enn tilfeldig.

06. september 2021