Runar valgte å testamentere bort deler av «barnas arv»

Testamentariske gaver (7)

Etter å ha forsket på nordmenns holdninger til arv og testament i en årrekke, bestemte Runar Døving seg for å skrive testament selv. Her har han satt av et sekssifret beløp til veldedige organisasjoner.

I dag er det bare 1 av 10 nordmenn som har gjort som Runar Døving og skrevet testament. Langt flere burde gjøre dette, ifølge jurister. Ved å opprette et testament, får du ikke bare muligheten til å kunne gi testamentariske gaver. Du gir faktisk deg selv muligheten til å la dine arvinger høre din vilje en siste gang og å etterlate deg ryddige forhold. Samtidig gjør du det kanskje også lettere for dem å bearbeide sorgen.

Ta del i det humanitære arbeidet

Runar Døving mener at testamentariske gaver er en fin måte å bidra til det humanitære arbeidet på.

– Nordmenn er flinke til å hjelpe til, i form av dugnadsarbeid. Når det ikke lenger er snakk om arbeidsinnsats, men penger, stopper det ofte opp. Vi kan ta aktivt del i det humanitære arbeidet ved selv å skrive testament. Jeg vil faktisk gå så langt som å si at det er vår plikt. Slik det er nå, sylter vi ned pengene i hus og hytter. Med stadig høyere levealder risikerer du å få arven etter dine foreldre når du er midt i femtiårene. Da har du antakelig det du trenger, sier en engasjert Døving.

Runars hjertesaker

Runar Døving har valgt valgte å testamentere bort totalt 250 000 kroner til veldedighet. De tre organisasjonene som en dag vil få glede av disse midlene er Redd Barna, Amnesty og Frelsesarmeen. Runar valgte å inkludere disse testamentariske gavene uten å på forhånd ha spurt barna.

– Jeg tenkte at det ikke var så mye penger at det var nødvendig å si ifra i forkant. Det hadde nok vært annerledes dersom jeg hadde gitt penger til noen andre i familien. Vi reagerer gjerne sterkere på urettferdighet. Men jeg skal innrømme at jeg tenkte et øyeblikk på at jeg ga vekk nesten like mye som min da tjueårige datter satt igjen med i årslønn, forklarer han.

Snakk med dine nærmeste

– Vi har jo ikke noe med hva han bruker pengene sine på, men det kan kanskje hindre en konflikt dersom man forteller om det på forhånd, særlig siden det ikke er så vanlig med testamentariske gaver, sier Runar Døvings datter, Klara.

Også advokater med erfaring innen arv og testament bekrefter at det kan det være fint å på forhånd forklare dine nærmeste hvorfor du ønsker å gi en slik testamentarisk gave. Mange erfarer også at de nærmeste setter pris på at arven deles med noen som trenger det, kanskje enda mer enn arvingene selv.