Testamenterer til Alzheimerforskning

Testamentariske gaver (8)

Da faren ble syk valgte Siri Nodland å gjøre noe utradisjonelt med sitt testament. I tillegg til å testamentere til barna, gir hun også en gave til noe som gagner hele samfunnet.

Siri Nodland (55) og familien merket de første tegnene på Alzheimer hos faren for fire år siden. Hun ble da inspirert til å gi en arvegave til Nasjonalforeningen for folkehelsen, som forsker på sykdommen.

– Pappa har Alzheimer. Det har blitt en hjertesak for meg å bidra til å løse Alzheimer-gåten etter at jeg har sett hvordan pappas sykdom har påvirket både han og familien. Kun forskning kan stoppe demens, sier hun.

Nodland jobber som generalsekretær i Norges Innsamlingsråd, og oppfordrer flere til å støtte ideelle organisasjoner som har et stort samfunnsansvar i Norge. Gaver fra private givere er avgjørende for mange organisasjoner for å kunne fortsette sitt arbeid.

– Vi har alle ting som preger oss gjennom livet. Det kan være psykiske lidelser, kreft eller andre ting. De som støtter sine hjertesaker er opptatt av at organisasjonen som jobber med tematikken skal oppnå sitt formål, sier Siri.

Den viktige samtalen

Mange vet ikke at de kan gi en arvegave til en organisasjon eller en hjertesak, og samtidig ivareta sine nære og kjære i sitt testament.

– Kun én av ti skriver testament i Norge i dag. Flere bør skrive testament for å unngå konflikter hos arvingene i etterkant. Det er også viktig å fortelle om dine ønsker, slik at du skaper forståelse for dine valg, forteller Nodland.

Selv var Siri spent på hvordan barna ville reagere da hun hadde bestemt seg for å gi en testamentarisk gave til en organisasjon. Samtidig synes hun det var viktig å fortelle om sine prioriteringer.

– Det ble en fin samtale. Barna har et nært forhold til sin morfar. De reagerte utelukkende positivt på at jeg ønsker å gi en arvegave til en organisasjon, avslutter hun.

Slik kan du starte samtalen

Derfor bør du skrive testament