Tre ting å tenke på når du vil testamentere til din hjertesak

Det er godt å vite at du kan la ditt hjerte banke videre for din hjertesak etter at du har gått bort. Det er også godt å vite litt mer om testamentariske gaver før du gjør det.

1. Snakk med dine nærmeste

Dersom du ønsker å gi en gave til en ideell organisasjon gjennom testamentet, kan det være fint å forklare dine nærmeste hvorfor du ønsker å gjøre dette. Ved å ta en prat med dine nærmeste kan du bidra til å sikre at testamentet ikke bare blir i henhold til dine ønsker – men også i henhold til andres ønsker. Åpenhet kan også bidra til å luke vekk kilder til uenighet og eventuelle arvetvister, som kan komme til overflaten når verdier skal fordeles. Mange erfarer også at de nærmeste setter pris på at arven deles med noen som trenger det, kanskje enda mer enn arvingene selv.

2. Finn ut hvor mye du kan og ønsker å gi

2/3 av formuen din er pliktdelsarv til livsarvingene. En livsarving har krav på en pliktdelsarv på 15 G (per 1. mai 2023, 1 779 300 NOK). Den delen som er igjen etter at pliktdelsarven er fordelt kan du fordele slik du ønsker, eksempelvis kan du gi en gave til din hjertesak. Både små og store gaver utgjør en viktig forskjell for organisasjonenes arbeid. Alle gaver uansett størrelse er med på å skape en bedre verden.

3. Skriv et formriktig testament

Dersom du vurderer å gi en veldedig organisasjon en gave, er det viktig å sette dette opp i et testament som er formriktig. Det er avgjørende at du gjør dette på en måte som er språklig klar og rettslig korrekt, så du kan være sikker på at midlene går til det som du ønsker. Er du usikker på hvordan du skal gå frem, kan du kontakte en advokat. Organisasjonen du ønsker å gi en testamentarisk gave til kan også hjelpe deg med å sette opp testamentet, og mange organisasjoner sørger også for å dekke utgiftene du har med dette. Du kan også lese mer om hvordan du går frem her.

Slik kan du starte samtalen

Slik oppretter du et testament